Zapojili sme sa do súťaže THIS HUMAN WORLD 2023

Medzinárodný filmový festival o ľudských právach odštartuje 30. novembra 2023 a potrvá do 10. decembra 2023. Tento festival sa aj tento rok koná pod spoločnou záštitou Informačnej služby OSN ( UNIS ) Viedeň a Vysokého komisára OSN pre utečencov ( UNHCR, Agentúra OSN pre utečencov ) v Rakúsku a magistrát mesta Viedeň – Európska a medzinárodná skupina (MD-EUI) so školami v Rakúsku, Poľsku, Slovensku, Slovinsku, Českej republike, Turecku a Maďarsku organizuje súťaž krátkych filmov na tému ľudské práva

V roku 2023 bude mať Všeobecná deklarácia ľudských práv 75 rokov.

Mnohé práva sa nám dnes zdajú samozrejmé, no zároveň sme konfrontovaní s novými výzvami, nerovnosťami a vojnami. Množstvo konfliktov z posledných rokov na ich riešenie je potrebná cezhraničná, medziodvetvová a generačná spolupráca, solidarita…

Čo znamenajú pre vás a vašu/našu budúcnosť?

● Ako obhajujete ľudské práva?
● Ako môžeme podporiť ľudí na úteku, ktorí sú obeťami porušovania ľudských práv?
● Ktorý článok Deklarácie už ovplyvnil váš život?
● Prečo je Všeobecná deklarácia ľudských práv taká dôležitá?
● O ktorom článku môžete porozprávať príbeh/natočiť krátky film?

Študenti vo veku od 10 do 20 rokov môžu pracovať ako trieda alebo individuálne a vytvárať krátke filmy na základe článkov Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Cieľom tejto súťaže je svojimi 30 článkami priblížiť mladým ľuďom tému ľudských práv a medzinárodnej deklarácie ľudských práv. V rámci súťaže sa propaguje možnosť zapojiť sa do problematiky ľudských práv a mladým, angažovaným filmovým tvorcom sa ponúka platforma na prezentáciu svojej práce. Práce hodnotí medzinárodná porota. Krátky film, ktorý získa cenu poroty, bude uvedený v rámci medzinárodného filmového festivalu THIS HUMAN WORLD od 30. novembra do 10. decembra 2023 vo Viedni alebo online.

Zúčastniť sa môžu deti a mladí ľudia vo veku 10-20 rokov. Prácu môžu študenti odovzdať ako trieda alebo samostatne. Krátke filmy nesmú byť dlhšie ako tri minúty. Filmy môžu byť vyrobené s využitím zdrojov, ktoré majú školy a/alebo študenti k dispozícii. Od profesionálnych videokamier až po handycams, všetko je vítané a každý žáner je povolený.

No a ja som sa s mojimi 8 žiakmi z Multimediálneho krúžku spoločne zapojila do vytvorenia tématického videa, ktorý sa dotýka článku 25 a 26 z Deklarácie ľudských práv:

Článok 25
Každý má právo na životnú úroveň primeranú zdraviu a blahobytu jeho a svojej rodiny, vrátane stravy, ošatenia, bývania a lekárskej starostlivosti a nevyhnutných sociálnych služieb, ako aj právo na zabezpečenie v prípade nezamestnanosti, choroby , invalidita, ovdovenie, staroba alebo iný nedostatok živobytia za okolností, ktoré nemôže ovplyvniť. Materstvo a detstvo majú nárok na osobitnú starostlivosť a pomoc. Všetky deti, či už narodené v manželstve alebo mimo neho, požívajú rovnakú sociálnu ochranu.

Článok 26
Každý má právo na vzdelanie. Vzdelávanie musí byť bezplatné, aspoň v základných a základných fázach. Základné vzdelanie je povinné. Technické a odborné vzdelanie bude všeobecne dostupné a vysokoškolské vzdelanie bude rovnako dostupné pre všetkých na základe zásluh. Výchova má smerovať k plnému rozvoju ľudskej osobnosti ak posilňovaniu rešpektovania ľudských práv a základných slobôd. Bude podporovať porozumenie, toleranciu a priateľstvo medzi všetkými národmi, rasovými alebo náboženskými skupinami a bude podporovať aktivity Organizácie Spojených národov na udržanie mieru. Rodičia majú prednostné právo vybrať si druh vzdelávania, ktoré sa bude poskytovať ich deťom.

No a naše výsledné video, ktoré sme spoločne vytvorili je tu, dole prosím napíšte Váš komentár, či sa Vám video páčilo:

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *