Deň vody – 22. marec

22. marca sa od roku 1993 po celom svete oslavuje Svetový deň vody. Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento deň na pripomenutie si dôležitosti vody pre celú našu planétu, ktorá je v mnohých krajinách nedostupná v potrebnej kvalite a poukazuje na starostlivosť a ochranu vodných zdrojov na Zemi. Podľa Organizácie Spojených národov sú 2 miliardy ľudí bez prístupu k nezávadnej pitnej vode, či je sužovaných nedostatkom vody.

Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je VODA PRE MIER. Cieľom je zamerať pozornosť na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta. Obmedzený alebo žiadny prístup k vode, ako aj jej znečistenie môže stupňovať napätie medzi krajinami a stať sa tak spúšťačom konfliktov vo svete.

Ja som pre našich žiakov pripravila v spolupráci s Cryptomaniou súťažné úlohy – šifrovaciu hru s názvom „Úlohy učiteľky Bublinky“, ktorú môžete (ale samozrejme nemusíte) využiť počas vyučovania v deň vody na rôznych vyučovacích predmetoch, napríklad SjL, FYZ, CHEM, GEO, TV, DEJ, BIO, MAT – úlohy sú vhodné pre žiakov  6.-9. ročník, nevylučujem možnosť, že piataci by to zvládli tiež :).

Tu nájdete kompletné materiály k hre s vysvetlením pre pedagógov, samotnými pracovnými listami a nápovedou. Žiaci môžu pracovať v skupinkách, mne sa osvedčili skupinky po 3 žiakoch (pri väčších skupinkách stále pracujú len dvaja a zvyšok sa nudí).

Link na kompletné materiály: http://anickasunova.sk/wp-content/uploads/2024/04/Sifrovacia-hra-ku-dnu-VODY-Ulohy-ucitelky-bublinky.pdf