Multimediálne štúdio v našej škole

Naša škola dostala účelovo viazaný príspevok na podporu digitálnej transformácie na školách (spolu za školu 11.190 eur). Finančné prostriedky sú určené na podporu pedagogických aktivít s využitím hardvérových alebo softvérových produktov. Ide najmä o produkty ako sú pomôcky na rozvíjanie 3D tlače, programovania, robotiky, alebo digitálnej gramotnosti; pomôcky na inovatívne pedagogické aktivity v oblasti prírodovednej gramotnosti a STEM predmetov ako sú digitálne laboratóriá, meracie zariadenia a senzory; pomôcky na vytvorenie kreatívneho, grafického alebo mediálneho štúdia; softvérové licencie na edukačné aplikácie; predplatné online vyučovacích portálov; digitálne pomôcky pre podporu vzdelávania detí s rôznymi znevýhodneniami.

Finančné prostriedky nie je možné použiť na nákup digitálnej techniky (počítače, notebooky, tablety, dataprojektory a projekčné plátna, interaktívne tabule, slúchadlá a náhlavné súpravy, tlačiarne a kopírovacie zariadenia); na licencie na kancelárske balíky.

A tak sme sa po dohode s pánom riaditeľom rozhodli zakúpiť multimediálne vybavenie pre školu a to foto video štúdio set svetiel, statívov aj foto pozadia a 3D tlačiareň Prusa.

Foto video vybavenie sa skladá zo sady niekoľkých fotografických pozadí, fotografické štúdio, sada video štúdia. Kompletné domáce foto alebo video štúdio. Sada obsahuje 3 x fotografické pozadie z dakronu. Súčasťou sú aj 4 x foto video softboxové svetlá a konostrukcia. Sada obsahuje výkonné 150W žiarovky.

Prečo 3D tlačiareň? So žiakmi budeme kresliť v 3D CAD programe, https://www.selfcad.com/, kde vlastne tieto modely prevedieme do CAD dát a môžeme si naše modely rovno vytlačiť do prototypov. Či už budeme robiť rôzne modely chemických vzorcov alebo kubické mriežky na fyziku, alebo si vytvoríme prívesok s logom školy… v každom prípade, keď som bola so žiakmi na exkurzii vo FABLAB, táto technológia ich mimoriadne zaujala. Práca v 3D priestore umožňuje zapojiť predstavivosť, čím žiak začína chápať niektoré spojenia s matematikou, takisto prepočet „kritických miest“ na prototype utvrdzuje v žiakov znalosti z fyziky.

Škola nám zakúpila tlačiareň ORIGINAL PRUSA I3 MK3S+: MK3S je spoľahlivá a obľúbená 3D tlačiareň, napriek tomu teraz dostala nový kabát v podobe menších dizajnových úprav (zmeny sú zamerané na jednoduchšie zostavenie a jednoduchšiu údržbu) a obsahuje novú a značne vylepšenú sondu na Mesh Bed Leveling zvanú SuperPINDA. Týmto sa teda stáva z MK3S MK3S+. Toto balenie obsahuje oceľový tlačový plát s hladkým obojstranným PEI povrchom. Obsahuje sondu SuperPINDA – táto sonda netrpí na teplotné výkyvy (pretože nemusia spoliehať na termistor, ktorý používal Pre priemerné hodnoty) a drží konzistentné prvú vrstvu – napríklad v situácii, keď spúšťate jeden výtlačok za druhým a Live Z ste skalibroval sa „studenú“ tlačiarňou. Nová sonda dostala tiež kvalitnejšie súčiastky a to nielen vo vnútri, ale má aj výrazne kvalitnejší kábel, ktorý vďaka prepracované vnútornej konštrukcii vydrží omnoho dlhšie aj pri neustálom ohýbaní v rôznych smeroch.