Energizery na triednickej hodine

Energizery sú krátke cvičenia, pohybovo aktívne, ktorých cieľom je ľudí rozhýbať. Často sa využívajú v neformálnom vzdelávaní, na rôznych školeniach, ale je jednoduché vsunúť krátky energizer aj na začiatok vyučovacej hodiny alebo do jej prostriedku, keď už vidíte, že žiaci sú duchom na opačnom konci planéty. Vďaka energizerom si vyprázdnia hlavu, zostanú motivované a sústredené. Aj keď im možno bude myšlienka energizera pripadať hlúpa, neskôr si tieto krátke cvičenia určite vaši žiaci zamilujú. Správny čas na energizer môže byť kedykoľvek, keď vidíte, že vás žiaci nepočúvajú. Často je to posledná vyučovacia hodina dňa, pondelkové ráno alebo piatok poobede. Žiaci sa rýchlejšie unavia, ak ich hodina nudí, nevedia, prečo je pre nich prínosná, ak učiteľ rozpráva dlho bez prestávky. Príčinou môže byť aj to, že žiaci v noci málo spali, alebo je v triede nesprávna teplota.

Ja som na zastupovanej triednickej hodine (ktorá bola posledná v tomto dni), pripravila dva energizery. Jedným z nich bolo, že som triedu žiakov rozdelila do troch skupín a každý v skupine dostal papier s písmenkom. Podľa počtu žiakov v skupinke bolo aj písmen v slove (na papierikoch), ktoré mali zostaviť. Ak teda skupinka mala 8 žiakov, ich úlohou bolo zostaviť cudzie slovo skladajúce sa z 8 písmen. Nakoľko dostali poprehadzované písmenka, museli nielen slovo zostaviť, ale aj v poradí sa postaviť. Ktorá skupinka bola prvá, tá dostala 3 body a ktorá posledná, dostala 1 bod. Takto sme mali celkovo tri kolá.

Ďalším energizerom bola hra na „pošli ďalej“. Žiakov som postavila do zástupu za seba na vzdialenosť paže. Všetci sa otočili chrbtom ku mne a prvý žiak z radu ostal otočený ku mne. Ja som potom tomu žiakovi ukázala nejaké smiešne pohyby a jeho úlohou to bolo zopakovať pred spolužiakom, ktorý sa otočil na poklepanie po pleci. Každým ďalším otočením ďalšieho žiaka v rade dochádzalo k odchýlkam v pôvodnom pohybe a nakoniec z toho vyšiel jeden smiešny pohyb. Decká sa trochu rozhýbali a uvoľnili napätie z celého dňa. Skutočne odporúčam. Do budúcnosti plánujem ešte spracovať zoznam s návodmi na energizery, ktoré môžete použiť na vašich hodinách, milí kolegovia,