2-dňový intenzívny workshop Portrét

V dňoch 1.-2. apríla som s mojou dcérkou Barborkou zúčastnila 2-dňového intenzívneho workshopu na tému Portrét pre dospelých a šikovných mladistvých od 13 rokov. Našou lektorkou bola výtvarníčka a lektorka Jane-Beata, ktorá nás už učila kresliť zvieratká v roku 2019. Na workshope bolo super, venovali sme sa tréningu kresby a akvarelovej maľby portrétu. Precvičili sme si rýchle zakresľovanie tváre z viacerých uhlov pohľadu, vysvetlili si jej proporčné rozdelenie, rozdiely medzi mužskou a ženskou tvárou. Naučili sme sa namaľovať a tieňovať portrét jedinou akvarelovou farbou (monochromatické štúdie), no pracovať aj vo farbe – ako si namiešať „pleťový“ odtieň s použitím iba základnej palety a ako vypracovať efekt hladkej pleti. Jane-Beata nám ukázala aj tipy & triky na vytvorenie „vzdušných“ efektov pri maľbe vlasov, alebo dekorovanie portrétov akvarelovými abstrakciami. Na tomto intenzívnom workshope sme sa naozaj veľa naučili a domov sme si odnesli veľa skíc, dve monochromatické štúdie na študenstkom a jednu väčšiu hotovú akvarelovú maľbu na profesionálnom bavlnenom papieri.

1. deň – „Kresba & monochróm“, intenzívny tréning kresby portrétu, maľba dvoch menších štúdií akvarelom v jedinej farbe. Tu sme sa zamerali na tieňovanie, vysvetlili si, prečo je tón dôležitejší ako farba a naučili sa aplikovať akvarel vo vrstvách.

2. deň – „Maľba hladkej pleti & farba“, kresliarska rozcvička, zakreslenie skice portrétu väčšieho formátu, tréning miešania farieb, maľba portrétu väčšieho formátu vo farbe.