Deň učiteľov – 28. marec 2023

Dnes ma moje žiačky veľmi milo prekvapili. Prišli do školy v tričkách „Učiteľ Slovenska 2022“ s mojou podobizňou. Stále nemôžem uveriť tomu, že som sa dostala do TOP30 Učiteľ Slovenska, ale som na to patrične hrdá a svoju prácu a povolanie budem naďalej vykonávať s láskou a pokorou.

Na Slovensku a Česku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955. 28. marec pritom nie je náhodný. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. Pedagóg, filozof, spisovateľ a teológ Jan Amos Komenský sa narodil pred 429 rokmi, 28. marca 1592. Dodnes je považovaný aj za učiteľa národov, svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou sa zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. Presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti, bez ohľadu na sociálne pomery dieťaťa či jeho intelekt.

Deň učiteľov sa začal v Československu oslavovať v roku 1955. Ostalo to tak aj po tom, ako v roku 1994 vyhlásila organizácia UNESCO Svetový deň učiteľov, ktorý pripadá na 5. októbra.

Učitelia nikdy nezarábali veľké peniaze, spoločnosť sa ich vždy snažila ohodnotiť väčšinou morálne. Či to bude stačiť na to odpovie história.