Toxickí kolegovia na pracovisku

Toxickí kolegovia nám môžu sťažiť profesionálny život. Práca s toxickými kolegami môže byť frustrujúca a niekedy aj odrádzajúca. Aby sme ich zvládli, je nevyhnutné pochopiť povahu ich správania a to, ako nás ovplyvňuje. Vyrovnať sa s toxickým spolupracovníkom môže byť pre nás a vašich spolupracovníkov veľmi ťažké. Je dôležité nájsť spôsoby, ako zvládnuť tento typ situácie, pretože dôsledky môžu byť škodlivé pre našu kariéru a osobný život. Ak máme pocit, že náš kolega má toxický vplyv na našu prácu, zvážme, či sa s ním o svojich obavách neporozprávame. Môže nám to pomôcť rozpoznať nepriaznivé účinky tohto druhu správania a podniknúť potrebné kroky na jeho nápravu.

S toxickými kolegami môže byť ťažké pracovať, pretože spôsobujú veľa stresu. Často majú nerozumné požiadavky a často prehnane reagujú na jednoduchú chybu. Keď máme do činenia s toxickým spolupracovníkom, je dôležité mať hrubú kožu. Ak na nás zaútočia, nereagujme ani neoplácajme útočnými rečami. To len zhoršuje situáciu. Je dôležité čo najviac ignorovať negativitu. Na zvládnutie toxického kolegu môžeme použiť niekoľko stratégií, o ktorých budem dnes písať.

IDENTIFIKÁCIA TOXICKÝCH KOLEGOV

Niekedy je ťažké s ľuďmi vychádzať, ale nikdy to nie je také zjavné, ako keď sú to naši spolupracovníci. Mnoho ľudí má aspoň jedného toxického kolegu, s ktorým prichádzajú do kontaktu na svojom pracovisku. Spolupráca s toxickými kolegami môže byť náročná, môžu mať negatívny postoj, môžu byť manipulatívni, hrubí a zoznam by mohol pokračovať ďalej. Toxickí kolegovia môžu mať obrovský vplyv na náš pracovný život. Jedným z najvýznamnejších dopadov, ktoré majú, je šírenie negativity. Je to preto, že toxickí spolupracovníci sú tak negatívni, že to môže byť nákazlivé. Niektoré z identifikačných znakov toxických kolegov sú:

  • sú hrubí a neúctiví
  • sú konfrontační a agresívni
  • obviňujú iných za svoje chyby
  • sú vždy chamtiví a nespokojní
  • sa väčšinou správajú, akoby všetko vedeli
  • často používajú sarkazmus a výsmech, aby strhli ostatných
  • často používajú negatívny jazyk
  • ovládajú ľudí okolo seba
  • často používajú negatívnu reč tela a gestá.

ZAOBCHÁDZANIE S TOXICKÝMI KOLEGAMI

Každodenné jednanie s toxickým kolegom v práci môže byť vyčerpávajúce. V takejto situácii potrebujeme všetku pomoc, ktorú môžeme dostať. Tu je zoznam vecí, ktoré môžeme urobiť, aby sme to zvládli. Prvým krokom pri jednaní s toxickými kolegami je dozvedieť sa viac o ich správaní a ich myšlienkových vzorcoch. Môže to znieť hrozivo, sledovať každý ich krok, ale ak to urobíme, môžeme začať chápať problémy a vytvoriť si plán, ako sa s nimi vysporiadať. Počas dňa je dobré robiť si poznámky a zároveň pozorovať správanie svojho toxického kolegu. Potom si tieto poznámky prečítať, aby sme zistili, či odrážajú naše vlastné pocity. Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa vysporiadať s toxickými kolegami je priznať si ich utrpenie. Ak sa zafixujú na konkrétnu situáciu, je to znak psychického utrpenia, a to treba uznať. Ak sa zdá, že sú nedocenení alebo vystrašení z ďalšieho kroku vo svojej kariére, je najlepšie vyhnúť sa tomu, aby sme túto záležitosť predložili riaditeľovi alebo vedeniu. Pochopením ich motivácie budeme schopní urobiť informované rozhodnutie a zabrániť tomu, aby sa situácia vymkla spod kontroly. Druhým krokom je implementácia mechanizmov zvládania. Toxickí kolegovia dokážu pretiahnuť blatom celú spoločnosť. Prijatím spomenutých stratégií môžeme chrániť seba a svoje okolie. Zvládnuť toxického kolegu je ťažké ako prehltnúť obrovskú pilulku. Predtým však, ako sa porozprávame s toxickým kolegom, venujme čas rozvoju vlastných stratégií zvládania. Sústredením sa na prácu môžeme zostať pokojní a vyhnúť sa stresu. Prestávka v práci na niekoľko hodín nám môže pomôcť vyhnúť sa toxickým kolegom, ako aj udržať svoju prácu a zdravie pod kontrolou. Ak máme pocit, že nás náš kolega robí nešťastným, skúsme si spomenúť na pozitívne aspekty pracoviska a zamerajme sa na tieto veci.

Vyhnime sa zbytočnému kontaktu s nimi. Ak si všimneme toxického kolegu, snažme sa vyhnúť kontaktu s ním. Modelovaním pozitívnej prítomnosti môžeme znížiť ich škodlivé účinky. Tým, že ukážeme svoju integritu, budeme vzorom pre svoj tím. Ak má náš kolega pozitívny prístup, bude rešpektovať naše úsilie. Namiesto interakcie s toxickým spolupracovníkom sa snažme držať ďalej od nich. Nebudú nás počúvať a pravdepodobne len poškodia našej kariére. Okrem toho sa nebudeme môcť sústrediť na svoju prácu a osobný život, ak s nimi budeme držať krok. Ovplyvní to našu produktivitu a celkové zdravie. A tiež by ste sa mali vyhýbať ich negatívnemu správaniu. Vytváranie pozitívneho prostredia na pracovisku je nevyhnutnosťou pre našu kariéru. A ak sa vôbec už ináč nedá, porozprávajme sa o tom so svojimi nadriadenými. Proaktívne navrhnime svojmu šéfovi, aby naša pracovná skupina zorganizovala stretnutie s cieľom určiť štandardy skupiny a začať riešiť všetky negatívne praktiky v prostredí. Nemali by sme využívať toto stretnutie ako príležitosť na ponižovanie alebo urážanie našich kolegov (tých toxických). Namiesto toho môžeme požiadať každého v tíme, aby prišiel s praktickými riešeniami problémov, ktorým každý čelí. Aj keď správanie toxických kolegov môže mať negatívny vplyv na našu kariéru, môžete pomôcť tímu k úspechu. Ale je dôležité si uvedomiť, že tento typ kolegov je ťažké zmeniť, takže sa musíme uistiť, že zachovávame chladnú hlavu a snažíme sa vyhnúť eskalácii situácie.

Držme si palce.