Šikana učiteľov v školskom prostredí

Tabuizovaná téma, o ktorej nikto nechce hovoriť, no napriek tomu je potrebné otvárať túto tému. Nedávno som písala článok o toxických kolegoch na pracovisku, ako nám dokážu znepríjemniť život a teraz otváram ďalšiu tému a tou je šikana, mobbing a bossing učiteľov v škole.

Šikanovanie sa neobmedzuje len na malé deti a adolescentov. V skutočnosti čoraz viac ľudí nahlasuje šikanovanie na pracovisku. Šikanovanie na pracovisku sa môže vyskytnúť medzi kýmkoľvek na pracovisku. Ale možno najťažšou situáciou, ktorú treba riešiť, je šikanovanie zo strany šéfa – samotnej osoby zodpovednej za váš pokrok v rámci spoločnosti. Mnohokrát si ľudia neuvedomujú, že ich šéf šikanuje. Namiesto toho veria, že majú tvrdého šéfa alebo takého, ktorý jednoducho tlačí svojich zamestnancov k výsledkom. Je však dôležité vedieť identifikovať šikanovanie na pracovisku, pretože môže mať vážne dôsledky.

Ak sa cítite, že vás váš šéf oslovuje, zvážte, či jeho správanie spĺňa tieto kritériá, čo by mohlo naznačovať šikanu na pracovisku:

  • Bráni vášmu úspechu – násilníci nechcú vidieť váš úspech, pretože ak to urobíte, stratia nad vami kontrolu. V dôsledku toho vás môžu potrestať za chyby, ktoré nie sú vaše, alebo vás môžu upozorniť na minulé chyby, aby v diskusii prehodili vinu. Môžu vám tiež znemožniť požiadať o povýšenie, prestup alebo ďalšie školenie. Môžu dokonca nadmerne kontrolovať alebo mikromanažovať vašu prácu alebo projekty. Viac manipulatívni násilníci vám sľúbia povýšenie alebo zvýšenie platu, aby vás prinútili pracovať navyše, ale potom tieto sľuby nikdy nesplnia.
  • Zastrašuje vás – zastrašujúce správanie môže zahŕňať vyhrážanie sa vyhodením ako spôsob, ako si udržať moc a kontrolu. Šikanujúci šéf môže tiež robiť desivé gestá alebo sa vám vyhrážať, že vám fyzicky ublíži. Ďalšie príklady zastrašujúceho správania zahŕňajú týčenie sa nad vami, napádanie vášho priestoru a zastrašujúce pohľady.
  • Zasahuje do vášho súkromia – niektorí šéfovia vás špehujú alebo dokonca prenasledujú. Môžu odpočúvať vaše súkromné ​​rozhovory, otvárať vašu poštu alebo manipulovať s vašimi osobnými vecami alebo pracovným vybavením. Keď ste vonku, nie je nezvyčajné nájsť šéfa, ktorý prehľadáva vašu kanceláriu. Nakoniec hľadajú všetko, čo by mohli použiť proti vám.
  • Izoluje vás – šikanujúci šéfovia vás môžu spoločensky vylúčiť. Nechávajú vás mimo zoznamov večierkov a nezahŕňajú vás na firemné výlety, športové podujatia alebo stretnutia po pracovnej dobe. Môžu tiež naplánovať stretnutia, keď vedia, že ste na dovolenke alebo keď máte konflikt vo svojom rozvrhu. Okrem toho môžu robiť dôležité rozhodnutia, keď ste mimo kancelárie. A môžu zájsť tak ďaleko, že vám odmietnu povoliť účasť na pracovných stretnutiach alebo pracovných obedoch.
  • Spochybňovanie vašich schopností a nápadov – šéfovia, ktorí šikanujú, spochybňujú vaše schopnosti tým, že znevažujú vaše názory a nápady. Toto správanie sa môže odohrávať v súkromí alebo pred ostatnými. Môžu vás tiež obviňovať z problémov v práci a chváliť sa, že ich schopnosti sú zodpovedné za dobré výsledky. Šikanujúci šéf môže tiež spochybňovať váš záväzok k práci, pokiaľ nepracujete dlhé hodiny a neobetujete osobný čas. Aj tak pravdepodobne nikdy neurobíte dosť, aby ste ich potešili.
  • Šíri klebety o vás – tyrani často zachádzajú až príliš ďaleko, aby ostatní vyzerali zle. V dôsledku toho môžu s ostatnými ohovárať vašu prácu, vzhľad, zdravie alebo osobný život. Niekedy o vás klamú, aby poškodili vašu povesť. Ich cieľom je presvedčiť ostatných, že si zaslúžite nespravodlivé zaobchádzanie, ktoré sa vám dostáva.
  • Podkopáva vašu prácu – tyrani stanovujú nereálne termíny, ktoré nevyhnutne spôsobia zlyhanie. Pravidelne tiež menia projektové usmernenia, čím spôsobujú prácu navyše a zvyšujú šancu na neúspech. Zadržiavajú potrebné informácie a sabotujú váš úspech tým, že spôsobujú, že vaše projekty sú oneskorené alebo neúplné. Odmietnutie podpísať projekty alebo neposkytnutie potrebnej spätnej väzby sú ďalšie taktiky používané na podkopávanie práce.
  • Slovne vás uráža – šikanujúci šéfovia sú známi tým, že ponižujú zamestnancov pred ostatnými. Môžu na vás kričať, nadávať alebo kričať. Môžu robiť urážlivé vtipy na váš účet. Verbálne urážliví šéfovia tiež robia posmešné poznámky alebo ponúkajú nespravodlivú kritiku.

Prečo je šikanovanie na pracovisku škodlivé

Zamestnanci mnohokrát znesú šikanu a zlé zaobchádzanie zo strany svojich šéfov len preto, že sa boja straty zamestnania alebo vytvorenia napätej situácie. Ale nechať šikanujúcich šéfov, aby vás ponižovali a ponižovali, môže byť tiež zlý nápad. Šikanovanie nie je len zlé pre vaše zdravie, ale pravdepodobne bude pokračovať, ak ho nikdy nebudete riešiť. Ak ste v bode, keď máte pocit, že sa okolo svojho šéfa prechádzate po škrupinách alebo okolo neho cítite úzkosť, smútok alebo strach, možno je načase postaviť sa šikanovaniu. A v skutočnosti to môže byť pre vás dobré. Štúdia z roku 2015 publikovaná v „Personal Psychology “ zistila, že konfrontácia s nepriateľským šéfom vám pomôže udržať si zdravý rozum. Zamestnanci, ktorí sa postavili šikanovaniu, si tiež získali rešpekt svojich spolupracovníkov a získali späť silu vo vzťahu so svojimi šéfmi. Boli tiež viac oddaní svojej práci a verili, že ich kariéra nebola negatívne ovplyvnená riešením zlého správania šéfa.

Ako sa postaviť svojmu šéfovi
Postaviť sa svojmu šéfovi nie je ľahké. Ak máte pocit, že vás využívajú, možno by to stálo za zváženie. Najprv sa však zamyslite nad možnými následkami. Musíte byť spokojní s tým, že by ste mohli byť disciplinovaní alebo prísť o prácu za to, že ste stáli na zemi. Pre niektorých ľudí je konfrontácia so šikanou prioritou pred udržaním si pozície v spoločnosti. Iní by sa radšej naučili mechanizmy zvládania, kým budú hľadať novú prácu. Bez ohľadu na vaše rozhodnutie sa uistite, že ste pripravení na možný výsledok. Ak sa chcete postaviť svojmu šéfovi, vyskúšajte tieto stratégie na efektívne riešenie situácie.

  • Byť istí – šikanujúci šéfovia sú schopní rýchlo rozoznať, koho môžu ovládať a manipulovať. Vyhnite sa tomu, aby ste vyzerali nervózne, neisto alebo porazene. Bez ohľadu na to, čo sa stane počas vašej diskusie, zostaňte silní a profesionálni. Držte bradu hore a nepoddávajte sa tlaku.
  • Byť špecifický – keď budete riešiť správanie svojho šéfa, majte pripravené konkrétne príklady toho, ako neprofesionálne konal. Ak nemáte pripravené príklady, bude to vyzerať, že reagujete prehnane. Majte však na pamäti, že väčšina šikanujúcich šéfov neprevezme zodpovednosť za svoje zlé správanie. Je pravdepodobné, že vinu za svoje činy presunú späť na vás, alebo ju jednoducho zmietnu a povedia, že si nepamätajú, že sa to stalo. Uvedomte si, čo to je, a neverte falošne, že ste vinní za ich rozhodnutia.
  • Pokračujte v usilovnej práci – nedovoľte, aby vás šikanovanie vášho šéfa vykoľajilo v práci. Netrávte čas rozhovormi s ostatnými spolupracovníkmi o tom, čo sa deje. Namiesto toho sa zamerajte na pokračovanie v produkovaní vysokokvalitnej práce. Tiež nedovoľte, aby zmätok, ktorý vytvára váš šéf, spôsobil, že budete zaostávať v projektoch. Nezabudnite si dobre zdokumentovať všetky svoje úspechy.
  • Zistite, kedy potrebujete pomoc zvonku – ak vás váš šéf naďalej šikanuje napriek vášmu úsiliu riešiť to, obráťte sa na personalistu alebo nadriadeného vášho šéfa. Pokiaľ to samozrejme nie je najvyšší boss. Zaznamenajte si všetky prípady šikanovania vrátane dátumov, časov a svedkov. Mali by ste si uschovať aj všetku elektronickú korešpondenciu. Ak sa cítite emocionálne vyčerpaní, depresívni alebo úzkostní, kontaktujte poradcu. Nikdy nie je dobrý nápad ignorovať účinky šikanovania na pracovisku.
  • Uvedomte si, čo môžete a čo nemôžete ovládať – pamätajte, že nemáte kontrolu nad tým, čo iní ľudia hovoria alebo robia. Ale máte kontrolu nad svojou odpoveďou. Udržujte svoju konfrontáciu bez emócií a hnevu. Ak nemôžete hovoriť so svojím šéfom pokojným spôsobom, odložte diskusiu. Musíte sa pripraviť aj na to, že sa vám šéf pomstí. Uistite sa, že máte pripravený plán pre prípad, že by vás váš šéf vyhodil za to, že ste naznačovali ich zlé správanie.
  • Postavte sa za seba – pamätajte, že tyrani počítajú s tým, že budete pasívni voči ich správaniu. Ukážte svojmu šéfovi, že urobil chybu, keď sa na vás zameral. Vyriešte problém so svojím šéfom pokojným a asertívnym spôsobom. Cieľom je brániť sa bez toho, aby ste boli agresívni alebo zlomyseľní.

Naučiť sa rozpoznať šikanu na pracovisku vám pomôže naučiť sa neobviňovať sa za správanie niekoho iného. Navyše bude menej pravdepodobné, že prevezmete zodpovednosť za niečo, čo nie je vašou vinou. Pamätajte, že šikanovanie neznamená, že s vami nie je niečo v poriadku. Namiesto toho je šikanovanie na pracovisku voľbou, ktorú robí tyran.

Udržujte situáciu s nadhľadom a nedovoľte, aby ovplyvnila vaše sebavedomie alebo zdravie. Nájdite vonkajšiu podporu pre to, čo zažívate, a hľadajte možnosti pre vašu situáciu, či už ide o nahlásenie svojho šéfa, podanie sťažnosti, hľadanie novej práce alebo získanie externého poradenstva. S trochou úsilia môžete uniknúť z pazúrov šikanujúceho šéfa.