Pytóny v škole

Náš tretiak Tomáš, ktorý so svojimi rodičmi veľa cestuje po svete, chová doma pytóny. Dnes ich doniesol do školy, aby na hodine Fotografie urobil krásne fotky svojich spolužiačiek s hadmi. Tomáš je veľmi šikovný, múdry a má neskutočne obrovský záber informácií v rôznych oblastiach.

Pytóny patria k nejedovatým hadom škrtičom. Sú rozšírené v tropickej časti Starého sveta, od Afriky cez Áziu až po Austráliu. Obývajú lesy, ale aj otvorené savany. Sú to mohutné hady so zreteľným krkom a hlavou. Najväčšie druhy dorastajú až do dĺžky 10 metrov. Zaujímavé je chovanie samíc v dobe rozmnožovania. Kladú vajcia, ale na rozdiel od iných vajcorodých hadov sa o ne starajú. Obtočia sa okolo a strážia. Zaisťujú tiež vajíčkam správnu vlhkosť a dokonca ich aj zahrievajú. Teplo vytvárajú zášklbmi svalov alebo sa prehrejú na slnku. 

Pytón kráľovský z africkej savany patrí k menším druhom a dosahuje dĺžku asi 1,5 m. Väčšinu času trávi vo vhodné podzemní nore a tu tiež samica kladie a stráži vajíčka. Najaktívnejší je za úsvitu a súmraku. Typické je ich chovanie v prípade nebezpečia, kedy sa stočia do pevnej gule s hlavou ukrytou v záhyboch tela.

Igbovia (veľký národ západnej Afriky, hlavne Nigérie) pytóna uctievajú natoľko, že keď nejakého nájdu v dedine, odnesú ho do pralesa. Ak nájdu mŕtveho pytóna alebo ho náhodou zabijú, urobia mu truhlu a pochovajú ho. Tento zvyk pochádza z tradičného domorodého náboženstva Igbov, ale dodržujú ho často aj kresťanskí Igbovia. Pytóny sú posvätné aj v Ghane, Benine a iných krajinách.

Zdroj: zoobratislava.sk