Študentský videoklip II

Tento videoklip sme natáčali tesne pred koncom školského roka, keď pri obci Zhor začali krásne kvitnúť makové polia. Opäť sme využili natáčanie dronom a 4K kamerou. Žiaci sa zamerali na prácu s farbou, slnkom, nakoľko využili „zlatú hodinku“.

Najlepšia svetlo pre fotografovanie krajiny je hodinu po východe a hodinu pred západom slnka. „Zlatou hodinkou“ (z angl. golden hour) označujeme svetlo približne hodinu po východe a hodinu pred západom Slnka, ktoré je vo všeobecnosti považované za najlepšie svetlo pre zachytenie krajiny. Na základne vlastných skúseností by som tento interval posunul o 30 min. skôr pri východe a 30 min. neskôr pri západe. V každom prípade ale platí, že svetlo ráno a večer je pre fotografiu vhodnejšie ako napoludnie. Prečo je tomu tak? Ráno a večer sa slnko nachádza tesne nad horizontom a svetlo musí prekonávať oveľa väčšiu vzdialenosť pri prechode cez atmosféru Zeme.

Prachové častice a iné znečistenia, ktoré sa v nej nachádzajú odfiltrujú svetlo s kratšími vlnovými dĺžkami (fialové a modré) a k samotnému pozorovateľovi preniknú iba dlhšie vlnové dĺžky (oranžové a červené). Preto ranné a večerné svetlo nazývame svetlom teplejším. Teplota svetla (meraná v Kelvinoch) sa počas dňa mení. 

Druh svetla / kelvin

Svetlo počas východu / západu 2000
Svetlo cca hodinu po východe 3500
Svetlo skoro ráno, neskôr poobede 4300
Priame denné letné svetlo 5800
Zatiahnutá obloha 6000
Tieň v lete 8000
Letná obloha 9500 – 30000

Zdroj: ephoto.sk