Kreslíme perspektívu

Perspektíva je technika zobrazovania objektov v priestore na hárku papiera so zodpovedajúcou zdanlivou zmenou veľkosti a tvaru. Zrakový vnem sa mení v závislosti od vzdialenosti: napríklad dve rovnobežné cesty sa zbiehajú v jednom bode na čiare horizontu. Napríklad ú dve rovnobežné cesty predstavovať dve rovnobežné steny miestnosti s vnútornými predmetmi pozdĺž nich, ktoré sa zbiehajú v jednom bode na tretej kolmej stene, tam je čiara horizontu. Nie je ťažké naučiť sa znázorniť bytovú miestnosť nábytkom; dôležité je naučiť sa dodržiavať proporcie. Taký návrh bytu napríklad. Návrh bytu by mal začať výkresom. Bez vizuálnej kontroly nie je možné posúdiť obraz. Mnohí ľudia si jednoducho nevedia predstaviť priestorové usporiadanie objektov, preto je nevyhnutné naučiť sa správne kresliť jednotlivé prvky. Na podrobné vykreslenie štýlu miestnosti, nábytku a interiéru sa používa perspektívna metóda. V nasledujúcom texte sa podrobnejšie rozoberú perspektívne metódy používané na zobrazenie interiéru miestnosti.

Metóda priamej perspektívy sa vyznačuje použitím jediného miznúceho bodu, ktorý sa nachádza v strede listu. Na začiatok nakreslite hlavnú stenu ako obdĺžnik. Veľkosť obdĺžnikovej steny by sa mala vzťahovať k listu v mierke 1:3. V strede základnej steny je umiestnený miznúci bod. Rohy štvorca sú potom spojené so stredovým bodom čiarami, ktoré sa tiahnu mimo obdĺžnika. Tomuto miznúcemu bodu je možné dať označenie, napríklad A. Priamky, ktoré vyšli z rohov štvorca, tvoria steny, podlahu a strop miestnosti. Vnútorné uhlopriečky štvorca okrem miznúceho bodu sa vymažú. Ďalším krokom je nakreslenie okien a dverí miestnosti. Dôležité! Vyberte si v miestnosti pozorovací bod, z ktorého sa budete pozerať na perspektívu – zvyčajne je to stena bez nábytku, okien a dverí. Získate tak najúplnejší obraz o interiéri miestnosti. Výška stien a okien sa zvyčajne meria pomocou meracieho pásu a v približných rozmeroch sa uvádza na liste. Napríklad blízky okraj okna bude vyzerať väčší ako vzdialenejší okraj a vytvorí akýsi lichobežník. Požadovaný otvor tvoria dve vodorovné čiary, ktoré sa tiahnu od bodu zmiznutia k stene, kde sa nachádza okno. Priestor okna je podľa proporcií ohraničený zvislými rovnobežnými čiarami. Pracovné linky sa vymažú a vytvorí sa priestor okna. Dvere sú nakreslené rovnakým spôsobom. Hĺbka dverných a okenných otvorov sa vyznačí pomocou úsečiek vedených hlboko do otvoru z každého bodu obdĺžnika, pričom tieto úsečky sú rovnobežné s líniami podlahy a stropu hlavnej steny. Po nakreslení hlavných otvorov s ich hĺbkou sa vymažú všetky pomocné čiary.

Metóda uhlovej čelnej perspektívy sa vyznačuje prítomnosťou dvoch miznúcich bodov, z ktorých jeden je hlavný a nachádza sa na liste. Pre začínajúceho dizajnéra nie je táto metóda zložitejšia ako predchádzajúca. Ak chcete začať pracovať na vlastnom obraze miestnosti, napríklad obývačky, mali by ste si pripraviť jednoduchú ceruzku, list papiera a gumu. Na vytvorenie úhľadného obrázka môžete použiť pravítko.

  1. Krok 1: Pomocou pravítka nakreslite na hárok papiera vodorovnú čiaru, buď v strede, alebo mierne nad ním. Na líniu horizontu sa umiestni bod, ktorý sa bude nazývať miznúci bod, pretože k nemu budú smerovať mnohé línie výkresu. Na tejto priamke je ďalší miznúci bod, ktorý sa nachádza vľavo od okraja listu v určitej vzdialenosti. Potom nakreslite miznúce čiary: čiary z každého rohu listu do protiľahlého rohu prechádzajúce miznúcim bodom.
  2. Krok 2: Ďalej nakreslite obdĺžnik s rohmi na miznúcich čiarach – to je hlavná stena miestnosti. Väčšina steny by mala byť pod čiarou horizontu.
  3. Kroka 3: V tejto fáze sa vymažú všetky čiary vnútri obdĺžnika okrem čiary horizontu. Výsledkom je obraz stien miestnosti v perspektíve. Potom sa nakreslia ďalšie obdĺžniky a zvislé čiary, ktoré slúžia ako náčrt budúceho nábytku.
  4. Krok 4: Ďalej sa pomocné obdĺžniky a zvislé čiary spoja pomocou úsečiek s mizivými bodmi. Náčrty oválov, ktoré budú tvoriť osvetlenie miestnosti, stojacie lampy.
  5. Krok 5: Pomocné riadky, ktoré nie sú potrebné, sa vymažú. V tejto fáze je už jasné, kde bude umiestnený nábytok: pohovka, krb, lampy. Nábytkové prvky sa kreslia pomocou ďalších obdĺžnikov a zakrivených čiar.
  6. Krok 6: Opäť sa vyznačia línie konvergencie, línie pohovky, línie krbu a nástenných obrazov a oblúky stojacej lampy. Rovnobežné čiary načrtnú polená v krbe.
  7. Krok 7: Oblúkové línie sa pridajú k detailom guľatiny, vázy na stole a lampy. Dorisovyvatsya linky obrys vankúše pohovka, označená oblasť tabuľky ako obdĺžnik so sploštenými hranami.
  8. Krok 8: Do obrázka sa pridajú ďalšie čiary, ktoré mu dodajú vzhľad a objem interiéru.
  9. Krok 9: Detaily nábytku pozdĺž stien sú takmer úplne vyznačené. Kreslo, ktoré je odsunuté na stranu steny, musí byť dokončené. Jeho centrálny miznúci bod sa nepoužíva. V prípade otočeného kresla sa miznúci bod nachádza na pravej strane mimo listu a je označený miznúcimi čiarami. Jeden bod na ľavej strane listu už bol označený, teraz sa označia pravé body. Na prednej viditeľnej stene s krbom vyznačte krbové tehly, ktoré siahajú až po strop.
  10. Krok 10: Pomocou pravých miznúcich bodov získame náčrt kresla. Pomocou ľavých bodov nakreslite puf pred stoličkou. Nakreslite tehly krbu na hlavnej stene.
  11. Krok 11: Náčrty všetkých chýbajúcich častí interiéru: kreslo, puf, stojaca lampa. Nábytkové nohy a dekoratívne prvky sú načrtnuté: obloženie nábytku. Potom vymažte pomocné čiary a je to hotové!

Teraz vidíte, že nakresliť miestnosť v perspektíve nebude ťažké ani pre začínajúceho umelca – dizajnéra. Prvým krokom pri navrhovaní vlastnej izby je vytvorenie plánu miestnosti, ktorý vám pomôže umiestniť nábytok a dekorácie v miestnosti. Na základe vyššie uvedeného opisu perspektívnych metód zobrazenia miestnosti bude aj dieťa schopné postupovať podľa jednoduchých krokov a nakresliť svoju vlastnú vysnívanú izbu.