Deň detí 2018

Hulá hulá, kto ma volá? Predsa všetky detičky, ktoré majú svoj sviatok! 1. júna je, ako všetci vieme, Deň detí. A u nás v obci, v našej štvrti Stránky, sme si takýto Deň detí pripravili spoločne s ostatnými rodičmi. Na dvore medzi našimi domami, sme nachystali rôzne aktivity, súťaže a samozrejme som sa podujala na moderovanie a vyrábanie diplomov. Toto sú fakt veci, ktoré ma bavia.

Dnešné deti sú veľmi ovplyvnené modernou digitálnou dobou. Už aj malé deti prichádzajú veľmi skoro do styku s mobilom, tabletom a všadeprítomným internetom. Niekedy aj tieto moderné výdobytky môžu mať edukačný charakter, to je pravda. Ale rodičia by mali ustriehnuť množstvo času, ktoré s nimi dieťa trávi. Existuje nespočetne veľa iných hier a aktivít, ktorým sa dieťa môže venovať, a pri ktorých bude zapájať svoju tvorivosť a predstavivosť, alebo zapojí do pohybu celé svoje telo. Svet detskej predstavivosti je zázračný. Nechajte preto deti, aby sa naplno prejavili. Každé dieťa rado niečo tvorí, či už je to hrad z piesku, alebo postavičky z plastelíny. Ak už rodičia vyčerpali všetky svoje nápady na tvorivé aktivity pre deti, môžu si pomôcť knihami s rôznymi návodmi a tipmi na výrobu všelijakých dekoračných či praktických vecičiek, ale množstvo takýchto tipov nájdu aj na internete.

Outdoorové hry pre deti majú obrovské množstvo výhod. Čerstvý vzduch, veľa rozličných podnetov, kontakt s niečím úplne novým a tak ďalej. Záhrada, lúka, les, park, ale aj priestory sídliska ponúkajú veľa možností, ako sa s deťmi zahrať a zabaviť v exteriéri na čerstvom vzduchu. Najmä v teplých mesiacoch deti trávia množstvo času vonku. Mámepre vás zopár nápadov na detské hry, ktoré vonku môžete využiť kedykoľvek.

Skákanie vo vreci – netradičná súťaž plná zábavy, smiechu a tiež súťaživosti. Pripravte pre deti súťaž v skákaní vo vreci. Vyznačte miesto štartu a tiež cieľ, ale pozor, nemalo by ísť o veľmi veľkú vzdialenosť. Ak by aj o súťaž nešlo, nechajte deti, nech vo vreciach skáču, až kým ich to neomrzí. Čím viac detí, tým viac zábavy.

Streľba na plechovky či pyramídu – budete potrebovať detskú vodnú pištoľ a umelohmotné resp. papierové poháre. Z pohárov vytvorte pyramídu a úlohou dieťaťa je vodnou pištoľou poháre zhodiť.

Bicyklovanie pomedzi prekážky – jednoduchá hra, ktorú zvládnu aj menšie deti na odrážadle. Cieľom je čo najrýchlejšie prejsť pomedzi kužele.

Prelievanie vody – vody v lete nie je nikdy dosť. Deti pekne zabavíte hrou s prelievaním vody z pohárov vzdialených medzi sebou na rozličnú vzdialenosť.

Jedenie jablka na šnúrke – kto skôr spapá jabĺčko zavesené na šnúrke bez použitia rúk.

Stanovištia – každé stanovište sme nazvali názvom kontinentu a podľa toho sme zadávali úlohy. Decká mali kopec zabávali a rodičov potešil spoločný guláš a pivko.