ERASMUS – Brusel 2013

Koncom januára sme sa v rámci projektu Erasmus, dostali so študentami na 4-dňový pobyt do Bruselu. Cieľom bolo navštíviť Európsky parlament, no bohužiaľ pre nedávne teroristické hrozby, sme sa tam nedostali. Tak sme aspoň videli „svet“.

Brusel (pre Valónov Bruxelles a pre Flámov Brussel) je hlavným menom Belgicka a centrum európskej byrokracie. Hovorí sa mu aj poetickejšie – francúzsky ostrov vo flámskom mori. Jeho názov je odvodený od staroflámskeho slova „brucsella“ alebo „broekzele“, čo znamená dom v močiari, len tie by ste tam dnes hľadali len ťažko. Brusel je dynamickým a moderným mestom, ktoré ponúka mnoho pamiatok, no zavítať by ste sem mali aj v rámci gastroturistiky.

Grote Markt (Grand Place) je bezpochyby jedno z najkrajších námestí svete (titulná fotka), tvrdil to už Victor Hugo. Tento mestský priestor obklopuje 34 starých cechových budov (najkrajší je vraj Maison de Roi/Broodhuis), v ktorých sa snúbi elegancia a vážnosť zašlých čias. Najväčším z nich je radnica z 15. storočia s 96 metrov vysokou vežou, ktorej vrchol zdobí socha sv. Michala – patróna mesta. Aj napriek tomu, že je každý dom iný, spolu dávajú tomuto miestu neopakovateľné čaro. V roku 1998 sa námestie právom dostalo na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Každý párny rok v auguste tu môžete dokonca obdivovať kvetinový koberec, na ktorý je najkrajší výhľad zvrchu radničnej veže. Svoju obhliadku európskej štvrte sme teda začali na Place du Luxembourg (Luxemburgplein) – je to hlavné námestie pred Európskym parlamentom, kde okrem tejto inštitúcie nájdete aj mnoho kaviarničiek a reštaurácií.

Kto je najznámejší Bruselčan? No predsa Manneken Pis – má len 55 centimetrov a pokojne by mohol byť maskotom urológov. Pod týmto názvom sa ukrýva malá socha (je skutočne veľmi malá!) chlapčeka, ktorý ciká do fontány. Táto legendárna bronzová postavička stojí na rohu ulíc Rue de l´Etuve a Rue des Grands Carmes (neďaleko Grand Place) od roku 1916.

Európska štvrť, alebo European quarter, je časť mesta, kde sídlia európske inštitúcie. Cez týždeň je plná úradníkov a cez víkend je to zas pokojná časť mesta, ktorú objavujú najmä turisti. Okrem samotných budov inštitúcií (určite si pozrite Európsky parlament a budovu Európa, kde sídli Rada EÚ a Európska rada) tu môžete objavovať aj množstvo múzeí, divadiel a oddýchnuť si v troch veľkých parkoch – Parc de Bruxelles, Cinquantenaire a Leopold Park.

Na konci dňa sme sa odviezli predposlednú zastávku žltej linky bruselského metra – na stanicu Heysel / Heisel, privítala vás tzv. bruselská „eifelovka“ – Atómium. Túto unikátnu stavbu postavili pri príležitosti svetovej výstavy Expo v roku 1958 a pôvodne mala stáť len v čase trvania výstavy. Atómium sa však razom stalo veľmi obľúbeným a tak sa ho tam Belgičania rozhodli nechať dodnes. Stavba predstavuje molekulu železa, ktorú tvorí deväť atómov navzájom prepojených chodbami. Konštrukcia má výšku 102 metrov a v najvyššie umiestnenej guli sa nachádza samoobslužná reštaurácia, ktorá ponúka výhľad na celé mesto.