Ukážky prác žiakov – Tvorba webstránok

Takisto ako minulý školský rok, tak aj tento školský rok učím aj predmet Informatika – Tvorba webstránok. S tretiakmi preberám základy tvorby HTML stránky a základy CSS + JavaScript a so štvrtákmi pracujeme s redakčným systémom WordPress. Študenti sú veľmi šikovní – veď sú to umelci.

Napriek tomu, že na iných predmetoch neustále píšu písomky a musia pracovať na rôznych zadaniach, musí ich pochváliť, že tvorbe webstránok sa naozaj venovali. Pravda je ale tiež aj to, že mojim cieľom je študentom tieto spoločné hodiny spríjemniť a nie otráviť ich a znechutiť im prácu.

HTML a CSS patria k základom programovania a sú to značkovacie jazyky, pomocou ktorých dokážu študenti vytvoriť jednoduchú webku, ale aj zložitý webový portál. Či už sú začínajúci webdeveloper, alebo ich len jednoducho baví učiť sa nové veci, znalosť HTML a CSS sa im do budúcnosti určite zíde. Pre menej skúsených, pri surfovaní po internete vidíte frontend stránok, ktorý je u všetkých webov postavený na HTML a CSS. Používajú a učia sa paralelne, keďže HTML zabezpečuje istú konštrukciu webu a CSS tomu celému dáva vizuálnu podobu.

Ak už ale študenti zvládnu tieto dva jazyky, dokážu si sami vytvoriť jednoduchú, ale aj zložitejšiu webku a môžu sa posunúť v programovaní ďalej. A to dnes vôbec nie je na škodu. Aj na mojej stránke majú študenti k dispozícii rôzne kurzy, návody, videá a tutoriály, ktoré ich HTML a CSS pomerne rýchlo naučia.

No a tu sú ukážky prác mojich žiakov, ktorí mali termín odovzdania svojho web portfólia k 9.3.2023: